De leukste bezienswaardigheden op Bonaire

Ondanks dat Bonaire een klein eiland is, is er genoeg te doen! Van natuurpark tot flamingo’s, van windsurfen tot duiken, van bounty beaches tot hiken… Je hoeft je niet te vervelen tijdens jouw vakantie op dit eiland. Hieronder delen wij de leukste bezienswaardigheden op Bonaire!

Washington Slagbaai National Park

In het Noorden van het eiland vind je dit prachtige National Park. Ongerepte natuur, catuswouden met metershoge cactusbomen, ontzettend veel dieren en prachtige stranden. Dat is in een notendop wat je in dit park terugvindt.

Bezienswaardigheden Bonaire: Washington Slagbaai National Park

Bij aankomst krijg je de keuze uit twee routes: de lange of de korte route. Wij deden zelf de korte route, omdat de lange gesloten was door zware regenval. De korte route leidt je door het midden van het park, onder andere langs het startpunt voor de beklimming van de Brandaris berg. Met de lange route pak je ook de noordoostkust mee. 

In het park zagen wij hagedissen, ezels, geiten, leguanen, flamingo’s en pelikanen. Maar ook schijn je er schildpadden, papegaaien en andere kleurrijke vogels te kunnen spotten. 

Trek voldoende tijd uit voor een bezoek aan dit park. Niet alleen doe je er wel even over om je met de auto over de onverharde wegen te begeven, maar er is ook alle ruimte om te stoppen, rond te wandelen of een duik te nemen. Toen wij er waren was de zee vrij ruig en zijn we niet het water in gegaan. Maar dit is één van de mooiste duik/snorkelplekken op het eiland! Zonde als je dan moet haasten.

Entree voor het park kost $20. Maar, als jij een Stinapa tag hebt om te duiken ($45, verplicht als je gaat duiken), is de entree gratis. Neem wel je legitimatie mee, dit is nodig om het park binnen te gaan. 

Tips voor Washington Slagbaai National Park
 • Een 4×4 / pick-up truck is echt een must voor dit park. De wegen zijn niet top, zeker niet als het heeft geregend!
 • Heeft het erg hard geregend? Dan kan het park gesloten zijn. Online kan je zien of het park open is. Wacht dus niet tot het einde van je vakantie met dit prachtige park bezoeken, om er zeker van te zijn dat je het park kan bezoeken.
 • Zorg voor voldoende eten en drinken – er is geen restaurant of kiosk in het park.
 • Wees op tijd – het park is dagelijks open van 08:00 tot 17:00, maar na 14:00 kan je het park niet meer betreden omdat je dan niet op tijd weer buiten bent 
 • Wil je de Brandaris berg beklimmen? Dan moet je voor 12:00 beginnen om op tijd weer beneden te kunnen zijn. Hierna kan je de berg niet meer op. 
 • Vergeet je zwemkleding en snorkel niet, er zijn prachtige stranden in dit park!

Kajakken in de mangrove

Benieuwd hoe mangrovebossen er vanaf het water/onder water uitzien? Dan is dit je kans! Een tour waar je kan kajakken en snorkelen door de mangrove boek je gemakkelijk tijdens je bezoek aan Bonaire. 

De mangrove wordt ook wel de kraamkamer genoemd – babyvisjes en babyvogels groeien hier op en vertrekken vaak uit het gebied als ze volwassen zijn.

Je mag dit gebied alleen bezoeken met een gids, omdat het beschermd gebied is. Zonnebrand en deet wordt aangeraden tijdens je bezoek aan de mangrove, maar mag niet mee in de kajak. Dit alles om de natuur te beschermen. Je tour begint dan ook met een korte instructie waarin dit alles verteld wordt.

Hierna ga je het water op. Vanaf open water kajak je de smalle mangrove kanalen in. Halverwege heb je nog de kans op uit te stappen en snorkelen. Zo zagen wij verschillende vissen en “upside down jellyfish”. Op de weg terug naar het startpunt zagen we ook nog een groep pelikanen op hun nest! Het kajakken is goed te doen, al is het gebied op open zee soms wel even aanpoten. 💪🏼

Praktische informatie Mangrove tours
 • Tours vertrekken vanaf Lac Bay
 • Boek je tour van tevoren, het is erg populair!
 • De twee meest bekende touroperators zijn Mangrove Info Center en Royal Tours. 
 • Je kan kiezen voor een 1-uur durende tour (zonder snorkelen) of een 2-uur durende tour (met snorkelen). 
 • De kosten voor een tour van 2 uur inclusief snorkelen zijn ongeveer $50 per persoon. 

Rondje eiland 

Het hele eiland Bonaire kan je eigenlijk in twee dagen zien. De ene dag Rondje Noord, de andere dag Rondje Zuid. Tijdens Rondje Noord bezoek je het Washington Slagbaai National Park, Goto meer met flamingo’s en het gezellige stadje Rincon. 

Tijdens Rondje Zuid bezoek je Salt Pier (ga hier snorkelen, er is hier veel koraal en er worden vaak schildpadden gespot!), de slavenhuisjes en de flamingo’s in de zoutpannen. 

Natuurlijk hoef je het niet allemaal in één dag te zien, maar het kan zeker wel!

Bezienswaardigheden Bonaire
Jibe City

Eén van de meest relaxte plekjes op het eiland vonden wij Jibe City. Deze beachclub ligt aan kristalhelder water, waar je eindeloos in door lijkt te kunnen lopen doordat het redelijk ondiep is. Ook kun je er verschillende watersporten beoefenen, zoals windsurfen of suppen. 

Er zijn verschillende beachclubs aan deze baai (Sorobon Beach) maar wij vonden Jibe City de fijnste sfeer hebben. Je hebt hier gratis bedjes en hele fijne service op het strand. Kom wel op tijd, want het is snel vol! 

Jibe City Bonaire
Donkey Sanctuary

Dierenliefhebber? Dan moet je echt even een stop maken bij de Donkey Sanctuary. Onderweg naar Jibe City vind je deze boerderij waar ezels verzorgd worden. Vrijwilligers vangen hier (zwerf)ezels op en voorzien ze van voedsel, water en indien nodig, medische verzorging. Op Bonaire werden vroeger veel ezels gebruikt voor de zoutwinning. Door nieuwe technologie, werden de ezels eigenlijk overbodig. Ze werden niet meer verzorgd, en werden hierdoor vaak ziek of raakten gewond. Het Donkey Sanctuary is toen opgericht om de ezels een mooi bestaan te geven. Inmiddels biedt het een thuis voor ruim 700 ezels

Een bezoekje aan het Sanctuary brengt je eerst bij het winkeltje. Hier koop je je entreekaartje ($9 p.p.) en eventueel wat grasbrokken voor de ezels. Hierna kan je zelf met de auto rondrijden tussen de honderden ezels in het park. 

Een bakje grasbrokken aanschaffen is zeker een aanrader als je het leuk vindt dat de dieren naar je toekomen. Maar ook zonder zo’n bak brokken komen ze op je af. 

De dieren zijn hartstikke nieuwsgierig! Ze komen met hun snuit zo de auto binnen door het raam. De ezels doen verder geen kwaad, maar in het begin is het wel eventjes schrikken. Als je een pick-up truck hebt kan je ook in de bak gaan zitten om de ezels te voeren. Als je het leuk vindt, mag je ook te voet rondwandelen door het park.

1000 Steps

Nee, geen zorgen! Je hoeft echt geen 1000 treden op of af. Eigenlijk zijn het er maar 67. De locatie heeft haar naam te danken aan de duikers die hier komen: als je met je duikuitrusting naar beneden of naar boven moet, voelt het dus écht wel als 1000 treden. 

Hoe dan ook: op deze bekende duik- en snorkelstek kijk je je ogen uit. Vanaf boven over de rotsen, maar ook onder water. Grote kans dat je hier schildpadden ziet tijdens het snorkelen of duiken!

1000 steps: bezienswaardigheden Bonaire
Tip: het “strand” is niet fijn: het is oud, dood koraal. Dit voelt heel hard en scherp aan als je erop loopt of wil gaan zitten. Zorg dus voor een handdoek die je dubbel kan vouwen als je wil zitten en draag waterschoentjes, echt een must have hier.
Duiken in Bonaire
Duiken was de héle reden waarom wij naar Bonaire gingen: we wilden allebei ons PADI Open Water brevet halen. Bonaire is hiervoor een goede keus: het wordt niet voor niets Diver’s Paradise genoemd. 
Wij hebben onze cursus gedaan bij Dive Friends Bonaire en dit beviel super goed. Fijne instructeurs en duidelijke uitleg, ook al was ons lesgroepje wel wat aan de grote kant.
Duiken: één van de bezienswaardigheden op Bonaire

Zelf hebben we met name gedoken aan de rand van Kralendijk voor onze cursus, maar Bonaire leent zich uitstekend voor een duikvakantie. Bonaire kent namelijk maar liefst 86 duiklocaties, waarvan je 51 vanaf de kant kan bereiken. Binnenkort delen we meer over onze ervaringen tijdens het duiken!

Snorkel drop-off op Klein Bonaire

Klein Bonaire is een eilandje voor de kust van Bonaire op zo’n 20 minuten varen vanaf Kralendijk. Dagelijks gaat er een watertaxi ($25 p.p.) vanaf Karel’s Beach Bar en Eden Beach Resort. Eenmaal aangekomen vind je een hagelwit strand, azuurblauw water en krijg je echt het ultieme eilandgevoel!

De watertaxi biedt op dagen dat er geen cruiseschepen liggen, een snorkel drop-off. Je legt dan al je spullen op het strand en stapt weer de boot op. Deze brengt je stroomopwaarts, waarna je met de stroming mee terug naar het strand kan drijven/zwemmen. Hier zie je echt prachtig koraal, kleurrijke vissen en vaak ook schildpadden.
Tip: er is geen schaduw en je kan geen eten of drinken kopen op Klein Bonaire. Ga dus voorbereid op pad!
Kleurrijk Kralendijk

‘s Avonds vertoef je het best in Kralendijk. Hier vind je de meest gezellige restaurants en bars. Maar ook overdag is Kralendijk heel leuk om doorheen te struinen. Wel goed om te weten: de winkeltjes in deze kleurrijke stad zijn ‘s avonds allemaal gesloten. Dus: wil je souvenirs scoren of lekker winkelen? Dan moet je voor 17:00 in het centrum zijn.

Seru Largu

Op een klein afstandje (kwartiertje rijden) vanaf Kralendijk vind je de Seru Largu. Een grote berg (nouja, heuvel…) die je kan beklimmen of met de auto naar de top kan rijden. Dit geeft je een mooi uitzicht over de stad Kralendijk en over het eiland Klein Bonaire. Zeker leuk om even te doen als je in de buurt rijdt!

Stranden in Bonaire

Last but not least – je gaat natuurlijk ook naar Bonaire voor zon, zee en strand. En hoewel het eiland niet per se bekend staat om de mooie stranden, zijn er zeker een paar te vinden. Onze persoonlijke favorieten zijn:

 1. Jibe City
 2. Klein Bonaire
 3. Bachelor’s Beach

Meer weten over de mooiste stranden op Bonaire? Lees hier verder!

Vraag over Bonaire?

Stel hem gerust hieronder, we helpen je graag met je reisplannen!😄

Al onze reizen volgen?

Mis niks en volg ons op onze socials: Facebook en Instagram

Ook leuk voor jou:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *