Bonaire

Bonaire, een Caribisch droomeiland. Je spot hier flamingo’s, geniet van het heerlijke weer én natuurlijk de onderwaterwereld. Wij wilden al langere tijd ons PADI Open Water duikbrevet halen en kozen Bonaire uit als de ideale plek om deze te gaan halen. Naast onze duikcursus hebben we natuurlijk ook het eiland verkend. Benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden, lekkerste restaurants en al onze tips voor dit eiland? Lees dan gauw verder!

Snorkelen en relaxen op Klein Bonaire - Bounty Island

Over Bonaire

Bonaire is een Caribisch eiland waar je echt het bounty gevoel krijgt. Samen met Aruba en Curaçao behoort het tot de ABC-eilanden. Het is een klein eiland – het is slechts 40 kilometer lang en maximaal 12 kilometer breed. Kralendijk is de hoofdstad van dit eiland en wanneer je naar Bonaire op vakantie gaat wil je ook echt hier verblijven (of in één van de aan Kralendijk vastgegroeide dorpjes). In deze stad vind je namelijk de meeste restaurants en hotels – het is echt het hart van het eiland.

→ Wist je dat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is?

Het eiland is populair onder toeristen, met name Nederlandse en Amerikaanse toeristen. De officiële taal op het eiland is Nederlands maar onderling wordt er vaak nog Papiaments gesproken. Onze ervaring is dat iedereen in Kralendijk en de toeristische sector Nederlands spreekt.

Roze flamingo zoutpannen Bonaire

Hoe is reizen door Bonaire?

Best een raar idee dat je de halve wereld over vliegt en dan in je eigen taal je drankjes en bitterballen bestelt! Ik (Anouk) moest hier echt even aan wennen. En dan hebben we het nog niet eens over de supermarkten waar je hagelslag en frikandelbroodjes koopt. Maar na de eerste “shock” voelt de Nederlandse taal met name heel vertrouwd. Verder lijkt Bonaire namelijk helemaal niet op Nederland – het is er eigenlijk altijd lekker warm en iedereen leeft op een heerlijk laidback tempo. Echte Caribische eiland vibes, dus!

Bonaire is ook een veilig eiland – ondanks dat er natuurlijk altijd wat kan gebeuren. Bob is eerder ook op Curaçao geweest en vond de sfeer op Bonaire een stuk gemoedelijker. Zoek je dus een bestemming met een fijne laidback sfeer, heerlijk weer en een prachtige onderwaterwereld, dan ben je op Bonaire aan het goede adres!

Beste reistijd Bonaire

Op Bonaire is het bijna altijd mooi weer. De maanden december tot en met april zijn de drukke maanden, van mei tot en met november is het rustiger. De temperatuur ligt het gehele jaar tussen de 29 en 32 graden en de zeewatertemperatuur tussen de 26 en de 29 graden. 

Het regenseizoen loopt van december tot februari. Wij waren er dus in het regenseizoen en hebben inderdaad een paar buien gehad. Over het algemeen zijn het korte stortbuien, veelal in de avond. Ook hebben we geleerd dat het weer met de minuut kan veranderen. Het ene moment regent het, vijf minuten later schijnt de zon weer. Dus begint je dag bewolkt? Geen zorgen, voor je het weet moet je je weer insmeren!

Flamingo's Goto Meer Bonaire

Duiken op Bonaire

Bonaire staat bekend als Divers Paradise. En dat is niet voor niks. Op Bonaire werken ze hard aan het behoud van de koraalriffen en andere aspecten van het onderwaterleven. Het hele gebied rond het eiland valt onder het Stinapa Nature Park en is hiermee beschermd gebied. 

Op Bonaire heb je bij heel veel resorts een prachtig rif voor de deur. Je kan dan ook heel gemakkelijk vanaf het strand een duik maken. Dit maakt het een erg toegankelijke plek om te leren duiken. Volgens veel duikfanaten heeft Bonaire zelfs de mooiste kantduiken ter wereld!

Wil je niet duiken? Geen probleem! Omdat de riffen zo dicht bij de kust liggen, kan je hier ook geweldig snorkelen. Wat je ook gaat doen in het water – zelfs al is het alleen maar zwemmen – zorg dat je over de juiste Stinapa tag voor het beschermde natuurgebied beschikt. Je kan deze op voorhand online kopen maar ook bij ieder resort en iedere duikwinkel. 

Meer weten over onze ervaringen met duiken op Bonaire? We delen er binnenkort alles over op deze blog!

Wat te doen op Bonaire? 

Ondanks dat Bonaire een klein eiland is, is er genoeg te doen! Bezoek Washington Slagbaai National Park, Lac Bay en het Donkey Sanctuary, kayak in de mangrove, wandel door kleurrijk Kralendijk, spot de prachtige flamingo’s in de zoutpannen en het Goto Meer, neem een kijkje bij Salt Pier en de slavenhuisjes, neem de boot naar Klein Bonaire, windsurf bij Jibe City, kijk je ogen uit bij Seru Largu of bezoek de stranden Te Amo Beach en Bachelors Beach. 

Je ziet het al – je hoeft je niet te vervelen! Wil je meer weten over alle bezienswaardigheden op Bonaire? Binnenkort delen we de highlights in een uitgebreid artikel!

Slavenhuisjes Bonaire

Tips reizen Bonaire

  • Onze belangrijkste tip voor Bonaire: wees op tijd met het huren van je pick-up truck. Je hebt namelijk echt een auto nodig op dit eiland. Het is de meest veilige en meest comfortabele manier van vervoer. Wij huren onze vakantie auto vaak via Sunny Cars maar hier waren al geen auto’s meer beschikbaar (ongeveer twee maanden van tevoren). Als alternatief kozen we de laatste pick-up van AB Car Rental (inclusief all-risk verzekering) en dit was ook een hele goede keuze. Sommige mensen huren ook een scooter of golfkar, maar dit is echt geen pretje als het hard heeft geregend en je over de gladde wegen veilig naar je bestemming moet komen.
  • Wil je het Washington Slagbaai National Park bezoeken? Ook dan is een pick-up truck echt een must have. Je komt het park op sommige dagen niet eens in zonder pick-up truck. En eerlijk, dit moet je ook niet willen als je kijkt naar de kwaliteit van de ritten. Je rit wordt een heel stuk comfortabeler in een auto die hiervoor is gemaakt!
  • Wij vonden het fijn om onze PADI-cursus op voorhand te boeken. We gingen speciaal naar het eiland toe om deze reden en het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn als alles dan volgeboekt zijn. Net als auto’s zijn namelijk ook het aantal duikinstructeurs op dit eiland beperkt 😉
  • Een supermarkt-experience zoals thuis? Van Den Tweel in Kralendijk was onze favoriete supermarkt met groot assortiment en heerlijk verse broodjes iedere ochtend.
  • ‘s Avonds graag rond 19:00 / 19:30 een tafeltje? Dan is reserveren geen overbodige luxe! Zeker bij populaire restaurants zoals La Cantina is dit belangrijk, anders komt er vaak pas rond 21:00 een tafel vrij.
Pick-up huren in Bonaire

Meer weten?

Enthousiast geworden over Bonaire? Binnenkort delen we meer over duiken op Bonaire, alle bezienswaardigheden op Bonaire en de beste restaurants in Kralendijk. Volg ons op Instagram en Facebook om niks te missen!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *