Cu Chi Tunnels

Een excursie naar de Cu Chi Tunnels is echt een aanrader tijdens jouw verblijf in Ho Chi Minh City / Saigon. Dit tunnelcomplex is een immens netwerk van ondergrondse tunnels, die gebruikt werden door de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog. De Vietcong Tunnels, zoals ze ook wel bekend staan, lopen onder een groot deel van het land door. In het district Cu Chi, op ongeveer 45 kilometer afstand van Saigon, kan je ze bezoeken en ervaren hoe dit in elkaar zit en vroeger gebruikt werd.

Van onderen…

Doordat de Vietcong soldaten zo smal waren, konden zij zich gemakkelijk door de tunnels verplaatsen. Hierdoor versterkten ze ook hun gevechtspositie – ze verschenen uit het niets en ze verdwenen ook zo weer onder de grond. Voor de grotere, Amerikaanse soldaten waren ze hierdoor lastig te vinden. Ook konden ze van onder de grond verrassingsaanvallen plannen en zichzelf beschermen tegen luchtafweer van de tegenpartij. 

Verbreed voor westerse toeristen

De tunnels zijn immens smal – alles wat je ziet tijdens je excursie/rondleiding is al breder gemaakt zodat westerse toeristen de tunnels ook kunnen ervaren. Tijdens je bezoek kan je dus ook echt zelf door de tunnels voortbewegen.

Leven onder de grond

In de tijd van de oorlog leefden soldaten en strijders onder de grond. Ze kookten hier, leefden hier en sliepen hier. De temperatuur, beperkte zuurstof, het gebrek aan daglicht en het ongedierte zorgden voor erbarmelijke omstandigheden. Om te zorgen dat ze niet stikten zonder zuurstof, droegen ze natte doeken over hun mond. Zo werd de CO2 die ze uitademen, O2. Er waren hele keukens onder de grond met geraffineerde systemen door de tunnels die ervoor zorgden dat de rook van het koken niet naar boven kwamen. En ze bouwden luchtgaten om te ademen en slimme systemen zodat de tunnels niet onder water konden komen te staan.

Booby traps

Natuurlijk blijven verstopplekken nooit voor altijd onontdekt. De Amerikaanse en Zuid-Vietnamese soldaten probeerden de Vietcong ook onder de grond te vinden. Daarom bouwde de Vietcong verschillende booby traps (vaak met veel grote, onvriendelijke ijzeren pinnen erin). Het was zeker geen pretje om hiermee in aanraking te komen, maar wel een effectieve manier om buitenstaanders op afstand te houden.

Op een schietbaan heb je tijdens je rondleiding de mogelijkheid om (tegen betaling) met een AK-47 te schieten, als je dat leuk vindt.

Wanneer bezoeken?

Een excursie naar de Cu Chi Tunnels duurt ongeveer een halve dag. Zelf hebben wij in de ochtend het War Remnants Museum bezocht (meer over al onze tips voor Saigon lees je hier). Dit gaf direct meer achtergrondinformatie voor je bezoek aan de Cu Chi Tunnels. Als het past in je planning, raden we deze volgorde dan ook echt aan! Excursies naar de tunnels vinden elke dag plaats.

Waar boek je een excursie?

Je kan de tour online boeken (bijvoorbeeld via GetYourGuide) maar ook bij lokale reisbureautjes / tour operators. Bij het laatste heb je nog de mogelijkheid om over de prijs te onderhandelen.

Als je een excursie boekt vanuit Ho Chi Minhstad zit vervoer, toegang en een gids bij de prijs inbegrepen. Je kan een ochtend en middagtour boeken, er zijn geen maaltijden bij de tour inbegrepen.

Tips
  • Trek dichte schoenen aan waarop je lekker loopt, het is klimmen en klauteren door de tunnels.
  • Trek kleding aan waarvan je het niet erg vindt als het vies wordt… Het is erg stoffig!
  • Reken op een langere terugreis richting Saigon – aan het einde van de dag kom je nog wel eens in de file terecht. Plan je volgende activiteit dus niet precies aansluitend. 
Meer tips voor Saigon?

Lees dan hier verder! Als je benieuwd bent naar meer informatie over onze rondreis in Vietnam, neem dan ook zeker een kijkje bij dit blog artikel. Benieuwd naar deze én volgende reizen? Volg ons dan op Instagram en Facebook!

Ook leuk voor jou:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *