Auto huren in Costa Rica

Rijden in het buitenland kan soms wat spannend zijn. De regels zijn soms anders en de wegen voor jou nog onbekend. Maar Costa Rica is nou echt zo’n land waar we 100% zouden aanraden om een auto te huren en op eigen gelegenheid het land te gaan verkennen. De wegen zijn goed in Costa Rica, het verkeer redelijk rustig en de regels zijn eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Niks om je zorgen over te maken, dus. Wat kan je verwachten van jouw roadtrip door Costa Rica? We delen al onze tips met je!

Auto huren of met het openbaar vervoer?

Wanneer je je aan het oriënteren bent op een reis door Costa Rica, is de belangrijkste overweging of je wil gaan reizen met een auto of met het openbaar vervoer. Zelf kozen wij voor een auto, op basis van ons onderzoek vooraf. Met de ervaringen die we nu hebben, zouden we het ook iedereen aanbevelen!

Benieuwd naar onze reisroute: in 3 weken door Costa Rica? Lees er alles over in onze andere blogpost: klik hier

Het is natuurlijk wel mogelijk om met het OV door Costa Rica te reizen. Echter duurt dit vaak héél veel langer dan met de auto. Bussen rijden niet ieder kwartier, zoals we in Nederland gewend zijn. Op veel plekken gaan de bussen een paar keer per dag, en vaak lopen de routes allemaal via de hoofdstad San José. Niet altijd heel efficiënt, dus.

Enkele plekken zijn simpelweg niet te bereiken met het OV, dan heb je nog shuttle bussen of taxi’s nodig om tot je eindpunt te komen. Nog een reden waarom wij ervoor kozen om met de auto te reizen, is dat je onderweg kan stoppen waar je wil. De auto biedt flexibiliteit ten opzichte van het OV. Maar, wil je niet het hele land door? Heb je langer de tijd? En wil je meer op een budget reizen? Dan zou het openbaar vervoer ook een optie voor jou kunnen zijn!

Wat moet ik allemaal weten over autorijden in Costa Rica?

Als je gaat reizen met de auto, komen daar ook weer wat vragen bij kijken:

 • Wat heb ik nodig om een auto te huren in Costa Rica?
 • Waar kan ik het beste een auto huren in Costa Rica?
 • Hoe duur is het om een auto te huren in Costa Rica?
 • Is autorijden veilig in Costa Rica?
 • Zijn de verkeersregels anders in Costa Rica?
 • Is een 4×4 auto nodig in Costa Rica?
 • Kies je een gewone auto of een auto met daktent?
 • Kan je in het donker rijden in Costa Rica?
 • Hoe zijn de wegen in Costa Rica?
 • Wat is de beste navigatie in Costa Rica?
 • Kan ik mijn bagage in de auto laten liggen in Costa Rica?
 • Hoe zit het met tanken in Costa Rica?

Wij beantwoorden al deze vragen voor je in deze blog! Heb je nog een andere vraag? Laat een reactie achter onderaan deze post of stuur ons gerust een berichtje op Instagram of Facebook, we helpen je graag!

Wat heb ik nodig om een auto te huren in Costa Rica?

Weinig! Je hebt in ieder geval een rijbewijs nodig (duh). Een internationaal rijbewijs is niet nodig, neem wel je eigen geldige rijbewijs mee en maak hier voor de zekerheid een kopie/scan van. Vaak heb je voor de verhuurmaatschappij ook een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder, vergeet deze dus niet mee te nemen.

Waar kan ik het beste een auto huren in Costa Rica?

Wij vinden het heel fijn om onze auto te huren via Sunnycars. Onze Suzuki Jimny huurden we dan ook via deze aanbieder. Bij Sunnycars heb je een all-in verzekering, welke ook schade dekt aan je ruiten, bodem, banden en dak. Ook betalen ze eventueel eigen risico terug. “Vooraf zeker weten dat er achteraf geen gedoe is”, zeggen zij zelf. Wij hebben gelukkig nooit iets gehad, maar het idee dat je goed geholpen wordt als er wél iets is, vinden wij heel fijn. 

Andere aanbieders zoals Easyterra, eDreams of Rentalcars.com hebben vaak nog betere deals dan Sunnycars en kunnen voor de budgetreiziger een betere keuze zijn. Maar: let dan wel echt op welke verzekering hierbij zit, om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. Ook is er niet altijd een Nederlandse klantenservice beschikbaar. Mocht je dat fijn vinden, adviseren wij dus te boeken via Sunnycars.

Hoe duur is het om een auto te huren in Costa Rica?

Costa Rica is geen goedkoop land, ook niet voor het huren van een auto. Natuurlijk hangen de kosten af van hoe lang je de auto wil huren, in welk seizoen, en welk type auto je kiest. Het vergelijken van bovenstaande aanbieders kan jou helpen om de beste prijs voor je huurauto te krijgen. Om kosten te besparen, hebben we nog twee tips voor je:

 1. De prijzen liggen hoger in het hoogseizoen (november – maart). Dat geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor hotels. Wil je goedkoper reizen? Reis dan buiten het hoogseizoen.
 2. Hoe eerder je boekt, hoe beter je prijs. Last-minute een auto huren is bijna altijd duurder dan maanden vooraf. Kortom: heb je je vliegtickets geboekt en weet je al dat je met een huurauto wil reizen? Boek deze dan ook direct! Vaak kan je tot 24 uur van tevoren kosteloos je huurauto annuleren, mochten je plannen toch wijzigen.
Is autorijden veilig in Costa Rica?

Hierop kunnen we volmondig: “ja” antwoorden. Autorijden in Costa Rica is veilig, heel veel toeristen rijden hier zelf met een huurauto rond en je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid. Uiteraard moet je je aan de regels houden, rekening houden met soms smalle wegen of onoverzichtelijke bochten, en je rijgedrag daarop aanpassen. Om het zo veilig mogelijk te houden, adviseren wij niet in het donker te rijden (meer hierover verderop in deze blog) en niet zomaar een wijk in te rijden waar je niks te zoeken hebt, met name in San Jose. Maar geen zorgen, wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld 🙂

Zijn de verkeersregels anders in Costa Rica?

In principe zijn er dezelfde verkeersregels als in Nederland. Hierbij nog wat extra tips:

 • De maximumsnelheid staat langs de weg goed aangegeven, houd je hieraan
 • Seinen andere automobilisten? Dan gebeurt er verderop iets. Vaak is dit een snelheidscontrole, maar het kan ook zijn dat er een grote tak op de weg ligt of er dieren op de weg staan. Matig je snelheid als tegemoetkomende automobilisten seinen
 • Er zijn wat tolwegen in het land, maar die zijn wij nooit tegengekomen met de routes die we kozen. De tol is – als je ze tegenkomt – ook niet superhoog.
 • Mocht je een ongeluk krijgen, dan moet je de auto niet verplaatsen en de verhuurder bellen voor advies en hulp. De politie en verkeerspolitie handelen dit vaak af. Zet je auto dus niet aan de kant, gewoon laten staan! 
Is een 4×4 auto nodig in Costa Rica?

De meningen zijn hierover verdeeld. Een ‘gewone auto’ is vaak goedkoper dan een 4×4. En je kan op de meeste plekken – buiten het regenseizoen – ook prima komen met een gewone auto. We raden wel aan om een auto te kiezen die ‘hoog op z’n pootjes’ staat: als je bodem wat hoger is, kan je makkelijker over hobbels heen. Er zitten ook soms kuilen in de weg, dan is het fijn als je een buffertje hebt.

Wanneer heb je dan echt een 4×4 nodig?

 • Wil je Monteverde, Santa Teresa of Drake Bay bereiken met je auto? Dan is een 4×4 in alle seizoenen aan te raden.
 • In het regenseizoen heb je zeker een 4×4 nodig. Door de modderige wegen wordt het anders echt geen pretje en zullen sommige bestemmingen met een gewone auto onbereikbaar zijn.
Kies je een gewone auto of een auto met daktent?

Wanneer je je aan het oriënteren bent op je reis, zie je ongetwijfeld mensen die met een 4×4 met daktent door Costa Rica reizen. Wij hebben dit zelf ook overwogen, maar niet gedaan. Wij zijn niet echt fans van kamperen, en voor een paar dagen huren was de prijs ons iets te hoog. 

Een 4×4 met daktent is een aanrader als je:

 • Van kamperen houdt, en het niet erg vindt om iets in te leveren op comfort
 • Wat langer op dezelfde plek wil blijven (i.e. je auto niet iedere dag nodig hebt)
 • Geld wil besparen op accommodaties, of op eten door zelf te koken
 • De ervaring gewoon heel tof vindt!

Een bekende aanbieder van 4×4 met daktent in Costa Rica is Nomad America. Vrienden van ons hebben hiervoor ruim twee weken een auto gehuurd. Ze vonden het heel gaaf, maar toch minder comfortabel dan ze vooraf hadden bedacht. Zij wilden heel veel ondernemen ook overdag, maar moesten dus steeds hun ‘huis’ afbreken omdat ze de auto nodig hadden om op pad te gaan. Dat is iets om rekening mee te houden, waar wij vooraf ook niet over nagedacht hadden!

Kan je in het donker rijden in Costa Rica?

Lang verhaal kort: ja, dat kan, maar het is geen aanrader. Als het donker wordt, is het ook echt donker. Er staan geen (weinig) lantaarnpalen, waardoor je overstekende dieren of sommige stukjes weg die iets minder goed zijn, niet op tijd aan ziet komen. Daarnaast is rijden in het donker in sommige delen van Costa Rica ook minder veilig. Bijvoorbeeld rondom San Jose. 

Ons advies is om te zorgen dat je voor 17:30 / 18:00 bij je volgende bestemming bent. Dan ben je voor het donker binnen, en kan je lekker van je avond genieten op de plek waar je wilt zijn. Natuurlijk kan je ‘s avonds wel de auto pakken naar een restaurant, we adviseren je alleen niet om grote stukken in het donker af te leggen. Bijkomend voordeel van rijden in het licht: je kan genieten van de prachtige wegen en omgeving!

Hoe zijn de wegen in Costa Rica?

Over het algemeen zijn de wegen in Costa Rica goed geasfalteerd en prima begaanbaar. Af en toe kom je op een stuk waar wat kuilen in de weg zitten. De hoofdwegen zijn goed te doen met een ‘normale auto’. Ga je van de hoofdweg af? Dan is een 4×4 wel heel fijn. Je weet nooit wat er ineens op je pad komt.

In het regenseizoen is het altijd een goed idee om te informeren of de wegen OK zijn. Vraag dit na bij je accommodatie. Soms lopen rivieren namelijk over, wat maakt dat een deel van de route niet begaanbaar is. 

Als je rijdt, moet je uiteraard opletten op dieren. Dieren houden zich niet aan de grenzen van National Parks en kunnen altijd oversteken. Let ook op drempels in dorpen/steden. Wanneer een schoolzone staat gemarkeerd zijn er vaak drempels. Ga hier echt niet met meer dan 20 km/u overheen, anders voelt het alsof je delen van je auto verliest 😉

Ten slotte moet je je reistijden altijd ruim rekenen. Onze ervaring is dat Waze betere voorspellingen doet van je reisduur dan Google Maps. Moet je een boot halen, of op tijd ergens zijn? Vertrek ruim op tijd om eventuele file, smalle wegen waar je langzamer gaat, en andere vertragingen mee te rekenen.

Wat is de beste navigatie in Costa Rica?

Waze is de meest gebruikte navigatie-app in Costa Rica. Deze app werd ons door veel mensen aangeraden om te gebruiken. Google Maps kan je namelijk nog wel eens over wegen sturen die niet begaanbaar zijn. Waze wordt ook gebruikt door de locals, en geeft actuele verkeersinformatie, controles etc. actueel weer.

Tip: Neem een snoertje mee voor je telefoon met een USB-A einde. Vaak kan je je telefoon zo met je auto verbinden!

Waze werkt op internet, dus je hebt wel een werkende simkaart nodig. Als back-up plan adviseren we daarom wel om de offline kaart van Costa Rica te downloaden, zeker als je niet van plan bent een simkaart aan te schaffen. Meer informatie over een simkaart en internet in Costa Rica? Lees ons algemene artikel: klik hier.

Kan ik mijn bagage in de auto laten liggen in Costa Rica?

Het algemene advies hier is: niet doen, zeker geen waardevolle spullen (in het zicht). Dat advies geldt natuurlijk overal, ook in Nederland. Desondanks hebben wij situaties gehad waar het niet anders kon: bijvoorbeeld op de veerboot naar Santa Teresa en tijdens het bezoeken van de Rio Celeste. Dit is geheel op eigen risico, maar we hebben wel wat tips voor je als je je in een situatie bevindt waar je je bagage achterlaat:

 • Laat nooit iets in het zicht liggen, bijvoorbeeld je camera voorin de auto. Dat is vragen om problemen.
 • Kijk of er een bewaakte parkeerplaats is, dit is vaak betaald maar iemand let dan ook op je auto
 • Parkeer goed in het zicht, bijvoorbeeld met de kofferbak naar de bewaking toe
 • Dek je bagage eventueel af met een deken: wij kochten een grote deken in Costa Rica. 
 • Maak je bagage aan elkaar / de auto vast met een cijferslot. Als je het dieven lastig maakt, zoeken ze vaak verder. 

Benieuwd wat wij allemaal meenamen op onze reis? Bekijk onze blog: paklijst Costa Rica.

Hoe zit het met tanken in Costa Rica?

Last but not least: tanken! Onthoud goed welke brandstof in jouw gehuurde auto moet. Diesel (gasoleo) en benzine (gasolina) lijken erg op elkaar in het Spaans ;-). Bij het tankstation staan altijd medewerkers om je te helpen. 

Controleer wel altijd of er een tankstation op je route is en tank op tijd. In meer afgelegen gebieden kan het echt even duren voor je er weer een tegenkomt. Billenknijpen is geen feest: we hebben dit 1x gehad en toen besloten de auto nooit onder de helft van de benzine te laten komen!

Vragen of meer reistips?

Heb jij wat gehad aan deze tips? We hopen van wel! Bekijk ook zeker onze andere Costa Rica artikelen voor meer inspiratie en informatie over reizen door dit land.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blogpost, stel ze gerust hieronder. Ook mag je ons altijd een berichtje sturen op Instagram/Facebook, dat vinden we alleen maar leuk!

Ook leuk voor jou:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *