Ninh Binh, Trang An en Tam Coc

Ha Long Bay op het land

Trang An is een plek die door veel mensen wordt overgeslagen tijdens hun rondreis door Vietnam. Ontzettend zonde, vinden wij! Het was namelijk de plek die ons het meest verbaasde qua prachtige natuur in Vietnam. Het Trang An Landscape Complex is niet voor niets een door UNESCO benoemd werelderfgoed. Deze omgeving wordt ook wel vaak Ha Long Bay op het land genoemd. Als je de foto’s ziet, begrijp je direct waarom. Ben jij benieuwd naar meer informatie over één van de mooiste plekken van Vietnam? Lees dan gauw verder!

Uitzicht Hang Mua Viewpoint (1)
Ninh Binh / Trang An / Tam Coc: waar kan je het beste verblijven?

Eerst even wat ophelderen… er zijn namelijk drie plaatsen die dicht bij elkaar liggen. 

 • Ninh Binh is de grote stad in de omgeving, maar heeft vrij weinig sfeer. Dus: je pakt de bus of trein deze kant op, maar vanuit hier gaat iedereen eigenlijk snel weer verder naar Tam Coc of Trang An.
 • Tam Coc is een bekende plek voor toeristen, maar de ervaringen die wij lazen is dat de omgeving én de boottour minder mooi zijn dan in Trang An. 
 • Trang An is een rustiger dorpje, ondanks dat er ook veel toeristen zijn. De natuur is iets indrukwekkender en zeker de boottour wordt hier eerder aanbevolen.

Wij verbleven in Trang An en kunnen dit 100% aanraden!

Tempels boottocht Trang An (1)
Fietsen in Vietnam

Dé manier om je door deze omgeving te verplaatsen, is via de fiets of scooter. Het is lastig(er) om een taxi te krijgen, en door te fietsen of scooteren kan je veel meer van de omgeving genieten. Als echte Nederlanders kozen wij natuurlijk voor de fiets, die we zelfs gratis mochten lenen bij onze homestay. Het is een superleuke ervaring en even wat anders dan anders! Verder kom je weinig verkeer tegen op de weg, dus fietsen is ook helemaal veilig. 

Ga ook zeker af en toe buiten de geasfalteerde wegen, als je ziet dat dit kan op Google Maps. Je fietst dan tussen de geiten dwars door de weilanden heen, écht heel leuk om mee te maken! 

Fietsen in Vietnam
Fietsen in Vietnam (1)
Top 3 bezienswaardigheden in Ninh Binh / Trang An
 1. Boottocht in Trang An
 2. Mua Cave / Hang Mua Viewpoint
 3. Bich Dong Pagoda
#1 – Boottocht in Trang An

Deze boottocht is wat ons betreft de nummer 1 attractie in Trang An. Dit is ook waar de meeste toeristen hier voor komen. De vertrekplek van de boten was ontzettend professioneel ingericht, het leek haast op de Efteling qua hoe de grootte van de rijen opgezet waren. Desondanks konden we snel doorlopen en in een bootje stappen! 

Boottocht in Trang An of Tam Coc?

Wij raden de boottocht in Trang An aan. We lazen online dat deze 1) minder toeristisch is dan die van Tam Coc, 2) minder “scam”gevoelig is (blijkbaar stoppen ze in Tam Coc soms midden op het water, tenzij je ze meer betaalt?!) en 3) de rijstvelden in Tam Coc net waren geoogst toen wij er waren.

Zorg dat je er vroeg bent, zodat je de drukte van dagjesmensen vanuit Hanoi voor bent. De omgeving is nóg mooier als er minder mensen zijn :-).

In Trang An kan je vervolgens kiezen tussen drie verschillende routes:

 • Route 1: 9 caves, 3 temples, ongeveer 3,5 uur varen.
 • Route 2: 4 caves, 3 temples, ongeveer 2,5 – 3 uur varen.
 • Route 3: 3 caves, 3 temples, ongeveer 2 uur varen.
Tempels boottocht Trang An (2)

Wij kozen voor route 2, een mooie afwisseling van grotten en tempels. Ondanks dat het bij het beginpunt vrij druk was, hadden wij het water geruime tijd voor onszelf. Heerlijk even rustig bijkomen op een roeibootje, na de eerdere drukke dagen in Hanoi, Sa Pa en Ha Long Bay

Wist je dat de film King Kong Skull Island in deze omgeving is opgenomen? Je vaart hierlangs als je kiest voor route 2! 

We genoten van de natuur, het water, de grotten (waar je soms moest bukken om je hoofd niet te stoten, zelfs Anouk) en de tempels die oases van rust waren. Gouden oases, welteverstaan. Tussen kunst en kitsch is er niets bij als je de tempels binnenloopt! 

Praktische zaken:

 • De kosten voor deze boottocht zijn 200.000 VND per persoon (ongeveer €8,50) en er kunnen vier personen in een boot. Je kan er ook voor kiezen om 800.000 VND te betalen voor een privéboot. 
 • Je komt gemakkelijk bij het beginpunt door de volgende locatie in te voeren in Google Maps:  Ecotourism Trang An Boat Tour. 
 • Neem voldoende water, zonnebrand en een hoedje mee. En eventueel wat te eten 🙂 Tussendoor kom je niks tegen. 
#2 – Mua Cave / Hang Mua Viewpoint
Viewpoint top Hang Mua Cave (3)

Dit is ook écht een must-see als je in de omgeving van Ninh Binh / Trang An bent! Je komt hier eigenlijk niet voor de grot(ten), maar voor het viewpoint. Het Hang Mua viewpoint is te bereiken via 500 traptreden en biedt spectaculaire uitzichten over Tam Coc. Het is even ploeteren omhoog, maar het is het méér dan waard! WAT. EEN. UITZICHT.

Op de berg vind je een beeld van een liggende draak. Officieel is er (de laatste meters) geen pad naar deze draak toe, maar als je een beetje klimmen op een hoge berg leuk vindt, kan je hem een bezoekje brengen! Verder vind je op het viewpoint ook nog pagodes en prachtige torentjes. Kortom, je kan je fotoalbum hier wel vullen!

Viewpoint top Hang Mua Cave (2)
Toren Hang Mua Viewpoint (2)
Draak Hang Mua Viewpoint (2)
Draak Hang Mua Viewpoint (1)

Praktische zaken:

 • Als je aan komt fietsen, wil iedereen dat je bij hem/haar op het terrein parkeert. Ze zeggen dat je verderop niet kan parkeren, maar dat is echt onzin. Parkeer je fiets of scooter lekker zo dicht mogelijk bij de ingang
 • Een entreebewijs kost 100.000 VND p.p. (ongeveer €4,20).
 • Neem je tijd om rustig omhoog te gaan! Afhankelijk van je conditie doe je hier zo’n 15 tot 30 minuten over.
 • Extra mooie foto’s maken? Kom dan aan het begin of juist aan het einde van de dag. Met zonsopkomst en zonsondergang verandert de al sprookjesachtige omgeving in een nóg mooier plaatje!
#3 – Bich Dong Pagoda

De Tam Coc pagoda / Bich Dong Pagoda in Tam Coc staat op nummer drie in deze lijst. Vanaf onze homestay was het een flink stuk fietsen naar deze pagoda en we vonden het eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Overal zie je prachtige foto’s van de voorkant van deze pagoda. En zeker, deze is ook heel mooi! Maar verder is de tempel niet zo veel. Heb je een appartement in de buurt van Tam Coc, een betere fiets, een scooter óf meer tijd in deze omgeving, dan is het zeker leuk om er even langs te gaan. 

Bich Dong Pagode

Tip: Heb je nog meer tijd in deze omgeving? Het Bai Dinh tempelcomplex, de grootste in Zuidoost-Azië, ligt ook in de buurt van Ninh Binh en Trang An!

Hoe kom je in Ninh Binh / Trang An?

Vanaf Hanoi kan je met de bus of trein naar Ninh Binh reizen. Vanaf hier huur je een scooter of pak je een taxi richting je accommodatie. Natuurlijk kan je ook een dagtour boeken naar de boottocht en het viewpoint, maar de omgeving is eigenlijk te mooi om niet ten minste één nachtje te blijven. 

Wij kwamen vanuit Ha Long Bay en hebben de crew van onze cruiseboot gevraagd ons te helpen met het boeken van vervoer. Zij regelden een bus vanaf onze dock, ideaal! Mocht je ook vanaf Ha Long Bay vertrekken, vraag dan ter plekke hoe je het beste verder reist, iedereen denkt graag met je mee.

Overnachten in Trang An

Wij verbleven twee nachten in de Green Mountain Homestay, een heerlijk relaxte plek waar je zowel in een slaapzaal kan verblijven als in een privé huisje in de prachtige tuin. Super uitzicht, vriendelijke mensen, hangmatten en chill-plekjes op de steiger, een zwembad en een heerlijk bed en ontbijt. Wat wil je nog meer?

Green Mountain Homestay Trang An (1)
Green Mountain Homestay Trang An (3)
Ten slotte…

We sluiten af met een praktische tip! Neem voldoende cash mee als je in deze omgeving verblijft. Je kan in Ninh Binh wel pinnen, maar aangezien je waarschijnlijk hier alleen aankomt en direct doorreist naar Trang An / Tam Coc, is het fijn voldoende geld bij je te hebben voor de komende dagen. 

Meer over onze reis in Vietnam?

Bekijk dan zeker even onze algemene informatie over reizen in Vietnam, onze reisroute van 3 weken én onze artikelen over Hanoi, Sa Pa en Ha Long Bay!

Ook leuk voor jou:

2 Comments

 1. Wauw te gek! Kom je gemakkelijk vanuit Trang An naar het view point en de pagoda? Hoe lang is het fietsen en is er ook ander vervoer mogelijk? Alvast bedankt!!

  1. Hi Cynthia,

   Sorry, ik zie je reactie nu pas! Het is zeker gemakkelijk te bereiken. Naar het viewpoint vanaf onze accommodatie was ongeveer 10 minuutjes fietsen. De pagoda was een stuk langer, iets te lang eigenlijk op krakkemikkige fietsjes, daar zou ik een taxi (Grab) naartoe pakken. Of, huur een scooter! Dat kan daar ook goed. 🙂 Heel veel plezier, wanneer ben je van plan te gaan?

   Groetjes!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *