Costa Rica vakantie

Basisinformatie Costa Rica

Jungle, prachtige stranden met weelderige palmbomen en een overvloed aan bijzondere dieren. Dat is in een notendop wat Costa Rica voor ons is! Van tapirs bewonderen in Corcovado tot raften in La Fortuna. Van de Quetzal zoeken in het nevelwoud in Monteverde tot met je tenen in het zand en een pina colada in je hand in Santa Teresa. Zoek jij de beste tips voor je rondreis door Costa Rica? Lees dan gauw verder!

Wandering Costa Rica

Op deze pagina vind je algemene informatie om een beeld te vormen van reizen in Costa Rica. Wij hebben een rondreis van 3 weken gemaakt en hierbij een hoop gezien. Ons reistempo lag vrij hoog, dus als je van wat meer laidback reizen houdt, trek dan zeker vier weken of meer uit voor dit prachtige land. In onze blogs nemen we je mee in onze avonturen. We delen onze beste tips met je én delen alle leuke to-do’s met jou. Vergeet ook niet om ons op Instagram en Facebook te volgen, hier delen we nóg meer leuke foto’s en filmpjes. 

Op dit moment werken we hard aan onze nieuwe blogs! Houd onze website en socials in de gaten om niks te missen.

Beste reistijd Costa Rica

Het regenseizoen in Costa Rica loopt van april tot november, het droge seizoen van december tot maart. Dit betekent trouwens niet dat je het helemaal droog houdt in deze periode – het is niet voor niks zo groen in dit prachtige land! 

Zelf reisden wij eind november / begin december naar Costa Rica. Je zit dan nog net buiten het piekseizoen, waardoor het overal nog relatief rustig is. Wij hebben alsnog aardig veel regen gehad. Volgens locals was het namelijk de ‘overgangsmaand’. Wil je zekerder zijn van lekker weer? Dan kies je het best voor januari of februari voor jouw rondreis in Costa Rica.

Alles plannen of op de bonnefooi?

Wij vinden het zelf heel fijn om overnachtingen vooraf te plannen – zo weet je zeker dat je ‘s avonds op een leuk plekje slaapt! Maar we begrijpen ook goed dat je wat flexibeler wil reizen. In het regenseizoen zou je prima op de bonnefooi kunnen rondreizen. Desondanks is een accommodatie vooraf reserveren een goed idee. Ook in november/december, wat nog niet de piekperiode is, werden wij aangeraden om accommodaties en gidsen al vooraf te reserveren. De goede gidsen en leukste accommodaties zitten nu eenmaal snel vol! Flexibel reizen? Kies voor een overnachting met mogelijkheid om gratis te annuleren, zo kan je altijd nog je plannen wijzigen als dat nodig is.

Jungle Beach Costa Rica

Kosten reizen door Costa Rica

Costa Rica staat bekend als een weelderig land vol prachtige natuur en authentieke jungle. Ook staat het bekend als één van de duurste landen in Midden-Amerika. Wat ons betreft is dit geen reden om het land over te slaan. Qua accommodaties en eten kan je het zo gek maken als je zelf wilt – of dus juist: zo regelen dat het in jouw budget past. 

Wel zijn we het allebei over één ding eens: door wat meer budget vrij te maken voor jouw rondreis in Costa Rica kun je meer van het land zien en meer genieten. Eerlijk is eerlijk, wil je veel National Parks met gidsen bekijken, dan moet je hier wat budget voor vrijmaken. Maar dit zijn dan ook ervaringen die je nooit meer zal vergeten!

Backpacken in Costa Rica

Kan je wel backpacken in een land dat relatief duur is? Kom je wel andere reizigers tegen om mee op pad te gaan? Deze twijfel zien we toch nog bij veel mensen langskomen. 

Het antwoord is: ja, zeker! Ook in Costa Rica heb je reizigers die solo reizen en met een backpackersbudget het land doortoeren. In bijna ieder plekje heb je hostels waar je andere reizigers tegenkomt en voor een goede prijs kan overnachten. 

Wij hebben zelf gekozen voor wat meer luxe – de flashpacker reisstijl ;-). Hierbij wisselden we hostels (wel met privé kamer) af met luxere accommodaties. We doen ons best om onze reistips en reisartikelen voor iedereen relevant te maken en zullen zoveel mogelijk financiële zaken ook met jou delen!

Vervoer rondreis Costa Rica

Wij reisden ruim drie weken met een eigen huurauto rond, wat ons erg veel vrijheid gaf en ervoor heeft gezorgd dat we alles konden doen wat we wilden doen in de dagen die we hadden. Benieuwd naar onze ervaringen met zelf autorijden in Costa Rica? We schrijven er snel een blog over! 

Veiligheid Costa Rica

Wij hebben Costa Rica ervaren als een veilig land om met zijn tweeën doorheen te reizen. Onderweg zijn we ook veel solo-travellers tegengekomen. Met een beetje gezond verstand en het volgen van de lokale adviezen, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over de veiligheid. Wil je er ‘s avonds op uit? Vraag dan altijd bij je accommodatie wat ze aanraden. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om in San José alleen ‘s avonds over straat te gaan. Maar maak je niet te druk, wij hebben ons geen seconde onveilig gevoeld tijdens onze rondreis.

Sunset Santa Teresa

Tips rondreis Costa Rica

  • Bekijk vooraf het reisadvies Costa Rica en zorg dat je alles goed geregeld hebt. Bij aankomst in Costa Rica vragen ze je in veel gevallen om een uitreisbewijs – het is verstandig om dit bij de hand te hebben. Je mag maximaal 90 dagen in het land verblijven. Op het moment dat wij reisden (november 2022) had je geen visum nodig, maar check voor je reis altijd even of je alles op orde hebt.
  • Maak ook een afspraak bij de GGD voor de aangeraden vaccinaties en eventueel malariapillen. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om voor deze reis onze rabiës vaccinaties te nemen, omdat je in veel National Parks met dieren bent. Niet nodig gehad, gelukkig! Volg het advies van de GGD voor jouw eigen reis.
  • Neem voldoende DEET mee of koop dit lokaal – op sommige plekken in het land komt malaria voor en ook is er kans op dengue (overdag).  
  • Navigeren tijdens je reis? Gebruik Waze! Google Maps stuurt je soms over onbegaanbare wegen en de locals gebruiken ook Waze. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele verkeerssituatie. 
  • Bereikbaar zijn tijdens je reis? Kies voor een simkaart. Zowel Kölbi als Claro hebben speciale abonnementen voor toeristen waardoor je onderweg gebruik kan maken van 4G (en dus actuele navigatie, handig!)
  • Net als in Vietnam geldt in Costa Rica deze tip voor de dames onder ons: vergeet geen tampons mee te nemen. Deze zijn hier nauwelijks (lees: niet) verkrijgbaar.
  • Zet ook op je paklijst: zaklamp, lange (wijde!) broek, voldoende wandelsokken, creditcard en regenjas. Benieuwd naar onze complete paklijst? We delen deze snel met jou in een nieuw blogartikel. 

Meer weten?

Enthousiast geworden over Costa Rica? Leuk! Binnenkort delen we meer over onze reisroute van 3 weken Costa Rica, alle gave plekken zoals Tortuguero, Corcovado, Monteverde, Santa Teresa en La Fortuna. En volg ons op Instagram en Facebook om niks te missen!

Nog vragen? Stel ze gerust hieronder, we helpen je graag verder

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *