Ha Long Bay: cruisen door indrukwekkende rotsformaties

Wanneer je je rondreis door Vietnam aan het plannen bent, heb je ongetwijfeld prachtige plaatjes van Ha Long Bay gezien. Deze baai is een eilandengroep in het noordwesten van Vietnam, ter hoogte van Hanoi. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden en zéker een must-stop tijdens jouw reis in Vietnam.

Geweldig Uitzicht Ha Long Bay
Over Ha Long Bay

Ha Long Bay bestaat uit ontzettend veel (grotere en kleinere) krijtrotsen eilandjes die uit het water rijzen. Ha Long betekent: “descending dragon”, refererend aan de geweldige rotsformaties die hier in de zee verdwijnen. Volgens de legende zijn deze namelijk ontstaan door een draak die neerstreek in het water. De tellingen lopen uiteen van een kleine 1.600 tot ruim 3.000 eilanden. 

De baai staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en in 2012 is Ha Long Bay officieel benoemd tot één van de New Seven Natural Wonders. Wij vinden dit meer dan verdiend!

Rotsformaties Ha Long Bay Vietnam
Zonsopkomst Ha Long Bay Vietnam
Wat te doen in Ha Long Bay?

Natuurlijk staat een cruise op nummer 1 van de things to do in Ha Long Bay. Wanneer je budget het toelaat, is ook een helikoptervlucht in deze omgeving natuurlijk ge-wel-dig. Vanwege de beperkte tijd die wij hadden hebben we dit helaas niet gedaan, maar op basis van andere reisblogs/reiservaringen is dit zeker een aanrader!

Wat wij super graag wilden doen, maar niet hebben kunnen doen omdat Anouk ziek was geworden, was naar het Bai Tho Viewpoint gaan. Vanaf hier heb je spectaculair uitzicht over de baai. Dit punt is te bereiken via het centrum van de stad, je moet via een tuin/hek bij een dame die entreegeld vraagt (zo’n €0,40 per persoon). Het is ongeveer 30 minuten klimmen omhoog. Geen aanrader met voedselvergiftiging en een backpack, maar als je hier een dagje langer de tijd hebt, go for it!

Badkamer uitzicht Ha Long Bay
Cruiseboot in Ha Long Bay
Ha Long Sapphire Cruise
Ha Long Bay Cruise

Yes! Je hebt besloten dat je een cruise gaat doen door deze geweldige omgeving. Maar dan begint het eigenlijk pas. Er is zó veel keuze, dat je haast door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder geven we je een aantal tips voor het kiezen van de beste cruise door Ha Long Bay!

  • Boek niet de goedkoopste tour/cruise, dit is echt zonde van je geld. Deze tours staan erom  bekend dat ze erg kort duren en slechte service/accommodatie bieden. Geloof ons, hier wil je niet op besparen! Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt, maar richt op $100 tot $150 per dag (prijs per persoon) en dan kan je ervan uitgaan dat je een kwalitatieve cruise te pakken hebt!
  • Kijk vooral goed naar het schema van de cruise – iedere aanbieder doet net even wat anders! Je kan dit online vinden op de website van de aanbieder. Wij wilden bijvoorbeeld heel graag kajakken door Ha Long Bay. En toen we hierop gingen filteren, vielen een heleboel cruiseboten af! Kijk dus goed naar wat je wilt en maak vervolgens je keuze tussen de aanbieders die jouw favoriete activiteit(en) op het programma hebben staan. 
  • Wij gebruikten booking.com als uitgangspunt. Alleen hier al wordt je overweldigd door de keuze. Probeer bij één aanbieder/website te blijven, en ga niet bijvoorbeeld booking.com, expedia.nl, trivago en nog drie websites af. Dan wordt je helemaal gek :-).
  • Kijk goed wat inbegrepen zit bij je cruise en wat niet. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijden, drankjes etc. Zo kan je een eerlijke vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders.
  • Check vanaf waar je cruise vertrekt. Wij vertrokken vanaf het stadje Hải Phòng en niet vanaf het drukkere Ha Long City. Hierdoor was het wel rustiger, maar ook lastiger om vanaf hier nog naar het centrum te komen, mocht je dat op je planning hebben staan. 
  • Lees de recensies voor je boekt! Plaatjes zeggen niet alles, ervaringen van anderen vaak wel!

Wij kozen voor Halong Sapphire Cruise (via Booking) en betaalden met z’n tweeën ongeveer 270 euro (inclusief vervoer en al het eten, drankjes moesten wel apart worden afgerekend). Dit was een kwalitatief erg goede cruise, met super eten en service. 

Kajak Ha Long Bay (1)
Kajak Ha Long Bay (2)
Hoe lang in Ha Long Bay?

Ben je bezig met het samenstellen van je reis en vraag je je af hoe lang je in Ha Long Bay moet verblijven? Wij adviseren minstens één nacht. Bij de cruise-aanbieders kan je vaak kiezen voor 1 of 2 nachten.

Wanneer je twee nachten verblijft, ga je nog dieper de baai in. Dit heeft als voordeel dat je minder andere boten tegenkomt en de baai meer voor jezelf hebt! Maar 1 nacht is ook al super leuk.

Wil je naast je cruise ook nog andere dingen doen in de omgeving van Ha Long Bay? Bijvoorbeeld het Bai Tho viewpoint beklimmen of het Cat Ba eiland verkennen? Plan dan nog één of enkele extra nachten. Ha Long stad zelf is niet heel bijzonder, daarom verblijven de meeste toeristen op Cat Ba voor extra overnachtingen. Hoe dan ook, de omgeving maakt verblijven hier geen straf :-). 

Rotsformatie
Local Rowing Boats
Dagtour naar Ha Long Bay

Vanuit Hanoi is het ook mogelijk om een dagtour naar deze prachtige baai te boeken. Dit zouden we alleen aanraden als je écht geen tijd hebt om er een nachtje door te brengen. De mooiste momenten waren namelijk de zonsopkomst en zonsondergang, en deze mis je tijdens een dagtour. Daarnaast kan je tijdens een dagtour niet zo ver de baai invaren als wanneer je er een nachtje (of meer!) verblijft. Een overnachting is meer dan de moeite waard!

Hoe kom je in Ha Long Bay?

Veruit de meeste toeristen die een cruise maken door de baai, vertrekken vanaf Hanoi. Vanaf hier is het zo’n 2,5 uur rijden naar de baai. Wanneer je een cruise boekt, zit hier vrijwel altijd vervoer bij inbegrepen. 

Ha Long Bay, Vietnam
Beste reistijd Ha Long Bay

Net als de rest van Vietnam kan je Ha Long Bay het hele jaar door bezoeken. Maar ook deze baai kent een hoog- en laagseizoen:

  • Hoogseizoen: mei tot en met september – warm met af en toe regen
  • Laagseizoen: oktober tot en met maart/april – koeler, met minder regen. Met name in januari/februari is het wat kouder.

Wij waren in november in Ha Long Bay. Het was toen nog prima weer om te kajakken en zwemmen in het water!

Uitzicht Ha Long Bay
Local Rowing Boats in Ha Long Bay Vietnam
Benieuwd naar meer van onze ervaringen in Vietnam?

Enthousiast geworden over Vietnam? Lees dan snel meer over reizen in Vietnam of bekijk onze reisroute van 3 weken door Vietnam.

Ook leuk voor jou:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *