Ho Chi Minh City / Saigon

Vietnam oorlog, Cu Chi Tunnels van de Vietcong en de Mekong Delta

Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh Stad of Saigon. Hoe je deze stad ook wilt noemen, het is een “wereld op zich” binnen Vietnam. Hier vind je skyscrapers, rooftop bars en winkelcentra maar ook een hoop historie bij de Cu Chi Tunnels en natuur in de Mekong Delta. Benieuwd naar onze tips voor Ho Chi Minh City? Lees dan gauw verder!

Hoe kom je in Ho Chi Minhstad / Saigon?

Je kan deze stad op verschillende manieren bereiken! Er gaan goede trein- en busverbindingen naartoe. Ook is er natuurlijk een grote (inter)nationale luchthaven. Afhankelijk van je budget en gewenste reistijd kies je dus gemakkelijk het vervoer dat het beste bij jouw wensen past. 

Wij vertrokken zelf vanuit Da Lat met de bus naar Ho Chi Minh City / Saigon. Deze rit duurde ongeveer 7 uur en kostte ons €26 in totaal (€13 p.p.).

Ho Chi Minhstad, Ho Chi Minh City of Saigon?

Officieel heet de stad nu Ho Chi Minh City/Ho Chi Minhstad in het Nederlands. Maar eigenlijk noemt iedereen het hier nog Saigon. Ho Chi Minh was de leider van het communistische Noord-Vietnam en zijn leger nam uiteindelijk Zuid-Vietnam over, waarna de stad Saigon zijn naam droeg. In Noord-Vietnam wordt de stad dan ook altijd Ho Chi Minh City genoemd. Echter steunde niet iedereen in het zuiden zijn partij, waardoor de bevolking in het zuiden van het land de stad nog stellig Saigon noemt. Beiden zijn dus correct!

Bezienswaardigheden HCMC / Saigon
#1 – War Remnants Museum

Wanneer je in Vietnam bent, kan je niet om de oorlog heen. In het War Remnants Museum leer je meer over de geschiedenis van deze oorlog. Het museum zelf telt drie verdiepingen, maar de buitenplaats is minstens net zo indrukwekkend. Grote helikopters, vliegtuigen en tanks die tijdens de oorlog zijn gebruikt, staan hier opgesteld

War remnants museum Saigon
War Remnants Museum (2)

De exposities binnen zijn allemaal indrukwekkend. Hoewel het in het begin vooral gaat over alle verdragen die getekend zijn (en verbroken) maken de fotogalerijen van “war crimes” en “agent orange” (= de chemische bommen) indruk op ons. Wat we allebei niet zo goed wisten, is de langdurige effecten die dit goedje had. We wisten wel dat het alle palmbladeren wegbrandde, waardoor de Vietcong beter zichtbaar werd. Maar we wisten niet dat het tot drie generaties erna tot allerlei verminkingen heeft geleid bij mensen die hiermee in aanraking waren gekomen. Ook de kleurenfoto’s van de slachtoffers maken op ons veel indruk. Wat een bizarre oorlog was dit.

 Wist je dat het museum in 1975 werd opgericht onder de naam ‘The Gallery of American Crime’? dit is later aangepast naar het ‘War Remnants Museum’

Dit museum mag je niet missen als je in Ho Chi Minhstad bent. De entree voor het museum bedraagt 40,000 VND (€1,67) en het museum is elke dag open van 07:30 – 12:00 en van 13:30 – 17:00.

#2 – Cu Chi Tunnels

Bezoek de Vietcong tunnels in het district Cu Chi! Dit netwerk van ondergrondse tunnels – wat onder een groot deel van het land doorloopt – kan je hier zelf bezoeken. De tunnels geven je een beeld van de leefomstandigheden in de tunnels en laten je ook zien hoe smal en klein de guerillastrijders waren. Inmiddels zijn de tunnels verbreed, zodat westerse toeristen de tunnels ook kunnen ervaren. Een intense ervaring die zeker de moeite waard is tijdens je bezoek aan deze regio.

Meer weten over de Cu Chi Tunnels, inclusief tips over waar te boeken? Lees hier ons hele artikel.

#3 – Mekong Delta

De Mekong Delta is één van de bekendste riviergebieden ter wereld. De delta ligt ten zuidwesten van Ho Chi Minhstad en wisselt af tussen grotere rivieren, kleine waterwegen en verschillende eilanden.

Een dagtour of meerdaagse tour (inclusief floating market!) door de Mekong Delta is een heerlijk uitstapje vanuit Ho Chi Minhstad. Hoewel de we de tour wel commercieel opgezet vonden, zouden we hem toch zeker aanraden. Benieuwd naar meer informatie over deze tour? Lees dan hier verder voor ons dagprogramma en tips.

#4 – Drink cocktails in een sky bar

De wereld eens van bovenaf bekijken? Dat kan in één van de rooftop bars van Ho Chi Minhstad! Wij bezochten de Chill Skybar, maar andere bekende bars zijn de Centec Tower, de Heli Bar in Bitexo Financial Tower, de Glow Skybar, Breeze Skybar en The View Rooftop Bar. Je moet er wat voor over hebben, want je komt er niet zomaar binnen. Je moet voldoen aan een dresscode (netjes, slippers zijn een no-go, geen korte broek voor mannen) en je drankjes zijn aardig aan de prijs. Maar ja, dat wordt allemaal goedgemaakt door het geweldige uitzicht dat je hebt! 

Chill bar saigon

Let op: niet alle bars zijn altijd geopend of laten toeristen toe, doe vooraf even je research naar de openingstijden om teleurstellingen te voorkomen!

#5 – The Cafe Apartments

Wat doe je met een oud gebouw met appartementen? Dit kan je natuurlijk helemaal hip maken door het om te bouwen in café’s, restaurants en co-working spaces! In de jaren 60, toen het gebouwd werd, diende dit appartementenblok als huisvesting voor Amerikaanse militairen en hooggeplaatste medewerkers van de Zuid-Vietnamese overheid. Na de val van Saigon werden de woningen aan werfarbeiders gegeven. Zij begonnen hun appartementen te verhuren aan winkels en bars. Dit was illegaal, maar dat weerhield de bewoners er niet van om dit alsnog te doen.

Dit appartementencomplex zie je al vanaf het centrale plein. Om binnen te komen ga je een ingang van een flatgebouw door en kun je alle trappen op. Je kan ook een kaartje voor de lift kopen (3.000 VND). Het kan in het begin voelen als een shady plekje, normaal gesproken zou ik niet denken “yes wat leuk”, maar na ieder crappy trappenhuis-stukje kom je bij een verdieping met winkeltjes, koffietentjes en restaurantjes. Heel cool om een beetje rond te slenteren en op ontdekkingsreis te gaan. Het scoren van een biertje hier is lastiger dan gedacht, dus geniet in één van de tentjes van een sapje of frisje en kijk je ogen uit op de straat en het plein onder je.

Apartment Building Saigon
#6 – Streetfood Market

Wij zijn zelf altijd best voorzichtig met streetfood – een voedselvergiftiging ligt helaas vaak op de loer. Maar op deze markt heb je eigenlijk “gecontroleerde streetfood”. Het is een markt met heel veel kraampjes en vooraan vind je grote picknicktafels waar je al je lekkere hapjes op kan eten. 

#7 – Struin door het centrum, ga winkelen en bekijk het Reunification Palace

Slenter door het oude centrum, gezellige wijken en bekijk de Notre Dame, het oude postkantoor en het Reunification palace.

De kathedraal Nha Tho Duc Ba staat ook wel bekend als de Notre Dame. De basiliek is gebouwd in 1877 in de hoop dat ze vrede zou brengen naar Vietnam. Van maandag tot zaterdag is er dagelijks een Engelse rondleiding van 09:00 tot 11:00. De entree hiervoor is gratis. Helaas was de kathedraal gesloten toen wij in Saigon waren.

Het koloniale hoofdpostkantoor van Saigon, de ‘Buu Dien Trung Tam Sai Gon’ is een koloniaal gebouw. Hoewel het inmiddels grotendeels door souvenirshops is overgenomen, doet het ook nog steeds dienst als postkantoor. Binnenin het gebouw hangt een groot portret van de communistische leider Ho Chi Minh. 

Bezoek ook zeker de wijk Cholon – het Chinatown van Saigon. Het is één van de meest sfeervolle wijken in de stad. Op de Binh Tay Market kun je haast alles kopen, je kijkt in ieder geval je ogen uit.

Als laatste het Reunification Palace, een gebouw waar je zeker niet omheen kan. Dit paleis werd eerst door de Zuid-Vietnamese regering werd gebruikt, toen gebombardeerd werd door zijn eigen mensen, en waar uiteindelijk het Noord-Vietnamese leger binnen stormde, wat het einde van de oorlog betekende in 1975. Van buiten is het een groot (maar lelijk) gebouw en van binnen eigenlijk ook, maar het is een stukje historie om even doorheen te lopen. Binnen hangt een haast spookachtige sfeer. Een kaartje kost 30.000 VND (€1,26) en het paleis is geopend van 08:00 – 16:30.

Als je wilt winkelen kan je hier in Saigon ook je hart ophalen – de gebouwen met 7 of 8 verdiepingen aan winkels doen niet onder voor de winkelcentra zoals we ze in West-Europa kennen: H&M, Pull&Bear en winkels zoals Chanel en Dior vind je hier!

Hotel tips Saigon

Er zijn ontzettend veel hotels te vinden in deze stad, voor ieder budget is er dus ruime keuze. Wij verbleven in totaal vijf nachten in deze stad – de eerste vier nachten in een meer budget hotel (OYO 143 The K9 Central Hotel) en de laatste nacht in het Alagon Zen Hotel & Spa met zwembad en jacuzzi op het dak van het hotel als mooie afsluiter van onze reis. Voor het OYO hotel betaalden we een kleine €20 per nacht, voor het Alagon Zen Hotel €86. Je kan het echt zo gek maken als je zelf wilt :-). Beide hotels lagen in “District 1” van de stad, wat wij heel fijn centraal vonden. 

Restaurant tips 
Bun Cha 145

De beste Bun Cha in  Saigon/Ho Chi Minh City vind je bij Bun Cha 145. Dit restaurant ligt in een drukker gedeelte van de stad, echt in het uitgaansdistrict. Grote kans dat je even moet wachten op een tafeltje, maar dit is het zeker waard. We hebben hier heerlijk gegeten voor een zéér schappelijke prijs. Pas wel op hoeveel rode pepertjes je in de soep erbij doet 😉 Hij was wat pittiger dan we gewend waren van eerdere Bun Cha’s. 

Marcel Gourmet Burger

Even klaar met de lokale Vietnamese keuken en op zoek naar een lekkere burger? Dan kan je terecht bij Marcel Gourmet Burger. Het is wat duurder dan de gemiddelde avond uit eten, maar wel lekker voor de afwisseling!

Bep Me In

Dit is echt weer zo’n restaurantje waar je Google Maps voor nodig hebt: Bep Me In. Verstopt in een steegje, maar kneiterlekker eten. Volgens TripAdvisor nummer 34 van de 3.523 (!!) restaurants hier in Saigon/HCMC. Deel een gerecht of kies iets voor jezelf uit van de uitgebreide kaart – wij vonden alles wat we bestelden even lekker!

Secret Garden

Als je je realiseert hoe lang je zoekt naar de ingang van dit hotel, weet je waar de naam vandaan komt ;-). De Secret Garden is een dakterras met heerlijk eten en met schattige lampionnetjes als decor. Je kan hier heerlijk een avondje zitten. Reserveren wordt bij drukte wel aangeraden.

Meer tips voor Vietnam?

Bekijk dan ook zeker ons artikel over Reizen in Vietnam, onze reisroute van 3 weken, of meer tips voor Hanoi, Hoi An of Ha Long Bay. Heb je een vraag? Check dan ook even onze Instagram en Facebook pagina of laat een reactie achter op deze post.

 

Ook leuk voor jou:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *