Sa Pa: de mooiste rijstvelden van Vietnam

Al onze tips en ervaringen: van excursies tot accommodatie


Sa Pa (ook wel bekend als Sapa) in Vietnam staat bekend om haar prachtige rijstvelden. Het dorpje ligt in het noordwesten van Vietnam, tegen de Chinese grens aan. Het is een dorp dat erg toeristisch is door de hordes mensen die hier het hele jaar door op afkomen. Desondanks geloven wij dat Sa Pa niet mag ontbreken tijdens jouw rondreis in Vietnam! Wij hebben Sa Pa bezocht in november, en hoewel het weer niet geweldig was, was het een ervaring om nooit te vergeten! We vertellen je in dit artikel meer over praktische zaken, must sees en delen natuurlijk al onze tips.

Uitzicht Sa Pa op CatCat village
Hoe kom je in Sa Pa?

Je kan Sa Pa bereiken via de trein of met de bus. Online lazen we het volgende: ga je voor de reiservaring en mooie uitzichten, neem dan de trein. Wil je op de snelste en goedkoopste manier op je bestemming geraken, kies dan voor de bus. Omdat ons aantal vakantiedagen (en daarmee de tijd die we hadden in Vietnam) beperkt was, hebben we gekozen voor de Express bus vanuit Hanoi naar Sa Pa. Voor een kleine €15 p.p. brengt deze je in zo’n zes uur naar je bestemming. Je maakt hierbij twee stops en het laatste stuk is erg bochtig en smal, maar geeft je ook geweldige uitzichten. Je vertrekt vroeg in de ochtend (rond 06:30) en hebt dan dus nog de hele middag in Sa Pa!

Wanneer je ervoor kiest om met de trein te gaan, houd er dan rekening mee dat je niet in Sa Pa Town stopt, maar in Lao Cai. Vanaf hier boek je gemakkelijk een minibus of taxi naar Sa Pa.

Wat te doen in Sa Pa, Vietnam?

Sa Pa heeft natuurlijk prachtige natuur, maar daarnaast ook nog andere leuke bezienswaardigheden in de nabije omgeving. We vertellen je graag meer over onze ervaringen.

#1 – Trekking door de rijstvelden

Laten we eerlijk zijn… je gaat naar Sa Pa voor een trekking door de rijstvelden. Je kan zo’n trekking op veel manieren boeken: in Sa Pa zelf, via je hotel/homestay (in Sa Pa of Hanoi) of via een touroperator in Hanoi. Online is er natuurlijk ook voldoende keuze qua excursies/gidsen. Wij hadden via-via een nummer gekregen van een gids, een dame uit de H’Mong stam die ons een dag mee op sleeptouw nam. 

Je kan in Sa Pa kiezen voor eendaagse of meerdaagse trekking tochten, net wat je zelf leuk vindt! Wij kozen voor een eendaagse tocht en gingen met onze gids op pad. We raden zeker aan deze omgeving met een gids te bezoeken – zo krijg je meer mee van de lokale cultuur en kan je onder andere je vragen stellen tijdens de tocht.

Rijstvelden in Sa Pa Vietnam

De beschrijving van onze tocht was als volgt: We will start trekking from Sa Pa to down to the valley to visit home of the Black Hmong minority villages and rice terraces scenery and then have lunch on the way. After lunch we continue to visit home of Green Dzay minority then we will end in here and get pick back to Sa Pa. 12-14 km. 

Houd er rekening mee dat er naast jouw gids nog andere “hulpgidsen” aansluiten tijdens jouw tocht door de rijstvelden. Wij noemden hen “stickers” omdat ze aan je blijven plakken en je eigenlijk niet meer van ze afkomt. Iedereen in Sa Pa leeft van het toerisme en doet hun best hiervan rond te komen. Dit ongevraagde gezelschap helpt je tijdens de tocht en er wordt verwacht dat je aan het einde een souvenir bij hen koopt. Ondanks dat we de stickers in het begin niet erg waardeerden omdat ze een beetje opdringerig waren, moeten we bekennen dat een extra paar handen soms wel héél erg handig is. De paden waren namelijk glad en een groot deel van onze route was één en al glijden door de modder. Laat dit een les voor je zijn: trek goede schoenen aan tijdens je trekking in Sa Pa – sneakers met weinig grip zijn niet voldoende. 

Gidsen tijdens trekking in Sa Pa, Vietnam
Trekking door Sa Pa, Vietnam

Ondanks dat het zicht tijdens onze trekking beperkt was door de mist en wolken, hebben we met volle teugen genoten van deze ervaring. Halverwege de dag is er lunch geregeld in een dorp en dit breekt je dag een beetje (tip: bestel een vega optie en kies niet voor iets met kip). Na de lunch verandert het pad dat je bewandelt. Je gaat wat meer over geasfalteerde stukken en klimt de bergen in door één of meerdere dorpjes. Hier zie je buffels, de lokale cultuur en ook nog geweldige uitzichten. Al met al dus zéker een aanrader!

Wij betaalden voor twee personen $70, maar van wat we om ons heen hoorden en online zagen, waren veel tours/gidsen wat duurder. Reken op €50 per persoon voor een eendaagse tocht :-).

Uitzicht Sa Pa rijstvelden
Rijstvelden in Sa Pa, Vietnam
Modderige schoenen Sa Pa Vietnam
Cat Cat Village

Cat Cat Village is een dorp waar de lokale stam, de H’Mong, woont. Het dorp bereik je via een wandeltocht bergafwaarts van zo’n 20-30 minuten. Hoewel veel websites en reisblogs aangeven dat het erg toeristisch is, vonden wij het zeker de moeite waard. Eerlijk is eerlijk, je ziet meer souvenirwinkeltjes dan straatstenen, maar de sfeer is een heel stuk gemoedelijker dan in Sa Pa zelf. Heb je een trekking gepland in Sa Pa? Check dan wel even met je gids of je niet al in Cat Cat stopt!

CatCat Village
Handgemaakte souvenir in CatCat Village
Leuke fotospot in CatCat Village
Sa Pa Town

Grote kans dat je ten minste één nacht in Sa Pa Town verblijft, ook als je een meerdaagse trekking boekt is dit namelijk vaak het startpunt. Wij vonden het centrum erg tegenvallen – het is erg georiënteerd op toeristen en hierdoor weinig authentiek. Wij vonden de verkopers en gidsen erg opdringerig en er hing geen fijne sfeer. Wel vind je hier het gros van de restaurants, winkels en hotels en in dat opzicht is er dus keuze genoeg. Verwacht gewoon geen authentiek dorp, negeer de opdringerige verkopers als je hier geen behoefte aan hebt en geniet vooral van de geweldige natuur die je in deze omgeving vindt!

Buffel in Sa Pa Vietnam
En verder…

Wij hebben – vanwege het mistige weer en de tijd – niet meer bezocht dan Sa Pa zelf en het nabijgelegen Cat Cat Village. Maar mocht je meer tijd hebben, dit stond op onze mogelijke to-do list:

  • De bergpas Tam Tron Pass, ook wel Heavens Gate genoemd. Geweldige uitzichten over bergen en valleien op ongeveer 15 kilometer vanaf Sa Pa. 
  • Onderweg naar de Tam Tron Pass ligt ook de Thac Bay Waterfall (Silver Falls). Niet de grootste watervallen, maar met €0,80 entree en onderweg naar de bergpas, wellicht een leuke tussenstop!
  • Sky Gate (Cổng Trời), vanaf waar je prachtig uitzicht hebt over de Lai Chau vallei en de Fansipan berg.
  • De top van de Fansipan berg, te bereiken via een tweedaagse hike of met de kabelbaan (ongeveer 15 minuutjes, $32 per persoon heen en terug). 
Sa Pa, Vietnam
Restaurant tips in Sa Pa

Wij hebben slechts één avond in Sa Pa gegeten en het restaurant van onze eerste keuze (Yummy) werd destijds gerestaureerd. Wij hebben bij Viet Emotion gegeten en dit was ook heel lekker! Andere aanbevelingen die we online hebben gevonden (en dus niet zelf hebben ervaren) zijn Good Morning Vietnam en Little Vietnam. De restaurants in Sa Pa bieden je van alles – van de Westerse keuken tot authentieke gerechten. Bekijk dus zeker even de reviews en menukaart online om te bepalen welk restaurant het beste past bij waar je zin in hebt :-). 

Overnachten in Sa Pa

Wij hebben overnacht in het Phuong Nam Hotel, in de kamer met panoramisch uitzicht. Deze kamer heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding en ligt centraal binnen het dorp. Naast uitzicht vanaf je kamer (afhankelijk welke kamer je boekt) heeft dit hotel ook een rooftop bar en inmiddels ook zwembaden met ge-wel-dig uitzicht. Wat heel fijn is dat bij dit hotel ook ontbijt in de prijs zit inbegrepen. Zeker voorafgaand aan een dag wandelen door de rijstvelden is het heel fijn dit al geregeld te hebben!

Ondanks dat wij een overnachting in de panoramic room hadden geboekt, hebben we er weinig van kunnen genieten. Het was namelijk super mistig toen wij er waren! Aan het mooie uitzicht had je dus niet zoveel ;-). Maar goed, dat is een kwestie van geluk hebben, haha!

Phuong Nam Hotel
Getting back

Voor onze terugreis naar Hanoi hebben we gekozen voor de nachttrein. Je kan hier kiezen voor verschillende aanbieders. Wij dachten dat er echt acht treinen om dezelfde tijd vertrekken, maar dat is niet zo. De trein is opgebouwd uit verschillende wagons. Alle vertrektijden zijn dus hetzelfde en het is niet zo dat één aanbieder vaker op tijd rijdt dan de ander. En… heel eerlijk. Ze lijken ook allemaal op elkaar qua prijs en aanbod. 

Wij reisden met KING Express in een double sleeper cabin (€70 voor twee personen). We deelden onze cabine met twee andere mensen maar je kan er ook voor kiezen om een privé cabine te huren. De andere bedden zijn dan niet bezet en je betaalt dan ook de dubbele prijs. Wij namen de laatste trein richting Hanoi, zodat we hier rond 05:30 op het station zouden aankomen. Ondanks dat onze trein op tijd reed, raden we je aan rekening te houden met wat vertraging. Zo ben je altijd op tijd voor je volgende plannen, in ons geval een cruise in Ha Long Bay!

Nachttrein Vietnam
Cabine nachttrein Sa Pa Vietnam
Meer weten over onze reisroute van 3 weken door Vietnam?

Je leest ons complete artikel hier.

Ook leuk voor jou:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *