Tortuguero Costa Rica

De amazone van Costa Rica: prachtige natuur en veel wildlife

Een bezoek aan “de amazone van Costa Rica” mag wat ons betreft niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Costa Rica. Veel mensen twijfelen of ze Tortuguero moeten toevoegen aan hun reisplan. Ons antwoord: ZEKER WETEN. Het was één van de hoogtepunten tijdens onze 3 weken rondreis door Costa Rica. In dit artikel vertellen we je alles over wat deze plek te bieden heeft: de beste gids, de leukste activiteiten en gave accommodaties in Tortuguero. Benieuwd waarom wij vinden dat je deze plek moet bezoeken? Lees gauw verder!

Waarom naar Tortuguero?

Tortuguero, gelegen aan de Caribische kust, is beroemd om zijn weelderige regenwouden, brede wateren en het rijke dierenleven. Het dorp Tortuguero en het omliggende nationaal park geven het gevoel van ongereptheid en avontuur.

Het Tortuguero National Park is een waar paradijs voor dierenliefhebbers. Het park heeft een grote biodiversiteit, waaronder jaguars, apen, luiaards en honderden vogelsoorten. Maar wat Tortuguero echt bijzonder maakt, is de jaarlijkse komst van de zeeschildpadden die hier hun eieren leggen.

Het schildpaddenseizoen in Tortuguero loopt van juli tot oktober. Er komen dan vier verschillende soorten zeeschildpadden aan land om eieren te leggen. In deze periode kan je tours doen om ‘s nachts de schildpadden te spotten. In oktober/november kan je ook schildpaddennesten uit zien komen, super gaaf.

Wat te doen in Tortuguero?

Ook buiten het schildpaddenseizoen is Tortuguero echt een bezoekje waard. Het is een unieke plek in Costa Rica en niet te vergelijken met andere National Parks in het land.

Dit kan je onder andere doen in Tortuguero:

  • Boottochten: Boottochten zijn perfect voor het spotten van dieren zoals krokodillen, kaaimannen en de zeldzame manatee. De vroege ochtend- en late namiddagtochten bieden jou de meeste kans om veel dieren te spotten.
  • Kajakken: Voor avontuurlijke reizigers is kajakken een fantastische manier om de rust en schoonheid van de kanalen te ervaren. Peddel in je eigen tempo en geniet van de geluiden van het regenwoud.
  • Bezoek aan het dorp Tortuguero: Het dorp Tortuguero zelf is klein maar charmant. Eigenlijk is het één lange straat, waar alles gebeurt. Je vindt er verschillende restaurants, souvenirwinkels en een klein museum gewijd aan de schildpadden. Er hangt een hele ontspannen sfeer in het dorp.
  • Wandelen in het National Park: Hoewel het water rondom Tortuguero dit gebied uniek maakt, mag een wandeling door het National Park niet ontbreken. Er zijn verschillende wandelpaden die je door het park leiden, waar je de flora en fauna van dichtbij kunt bewonderen. Een bekende wandeling is de Jaguar Trail – dit is het pad dat de jaguar gebruikt als hij ‘s avonds naar het dorp loopt, volgens de locals! De lengte van het pad is 4 km (heen en terug) en goed te doen. Je maakt extra kans om dieren te spotten als je met een gids het park bezoekt.
  • Sendero Cerro Tortuguero: Deze trail leidt naar een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht over het park en de Caribische Zee. De wandeling is goed te doen, de hoogte beklim je vooral door trappen. Onderweg heb je wederom volop kansen om dieren te spotten.
Beste gids in Tortuguero

Wij boekten op aanraden van vele Facebookgroepen een tour met Brandon Centeno. En dit was helemaal top: Brandon is een jonge gast die is opgegroeid in dit dorp. Hij weet ontzettend veel over dieren, planten en deelt veel informatie in goed Engels. Wij boekten drie tours met hem: een canoe tour in de ochtend, een tour naar Sendero Cerro en een night walk. We raden je aan om aan hem te vragen wat hij aanbiedt tijdens jouw verblijf en om het gebied op meerdere manieren te verkennen met hem. 

Via deze Facebook pagina kan je contact met Brandon opnemen. Vergeet niet te vermelden dat je via onze blog bij hem komt, vinden we leuk! 🙂  

Hoe bereik je Tortuguero?

Op ongeveer vier/vijf uur rijden vanaf Puerto Viejo de Talamanca (of ongeveer 3 uur vanaf San José) ligt La Pavona, vanaf waar je de boot kan pakken. Je kan Tortuguero namelijk niet met de auto bereiken! Het is nog ongeveer een uurtje met de boot, afhankelijk van hoe hoog het water staat. 

Bij La Pavona kan je je auto veilig parkeren voor een aantal dagen. Je wacht in het restaurant tot de boot vertrekt. Parkeren kost ongeveer $10 (6.500 colones) per dag. Een bootticket kost 4.000 colones per persoon retour, inclusief je bagage (prijzen november 2022). 

Optioneel kan je ook het vliegtuig pakken naar Tortuguero, maar dit is vaak veel duurder en ook niet per se sneller. Wij raden de boottocht aan, onderweg kan je namelijk ook al dieren spotten!

Boottijden La Pavona – Tortuguero

De boottijden zijn als volgt:

Pavona – Tortuguero

  • 06:00 uur
  • 07:30 uur
  • 09:00 uur
  • 11:00 uur
  • 13:00 uur
  • 15:00 uur
  • 16:30 uur

 

 

Tortuguero – Pavona

  • 05:00 uur
  • 07:00 uur
  • 09:00 uur
  • 11:00 uur
  • 13:00 uur
  • 15:00 uur

Let op: Deze informatie kan wijzigen, check het vooraf bij jouw accommodatie om verrassingen te voorkomen 🙂 

Hoeveel dagen in Tortuguero?

Drie dagen en twee nachten is een ideale duur voor een verblijf in Tortuguero. Zo heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van dit unieke gebied te ervaren. Je kan je dagen dan bijvoorbeeld zo indelen:

  • Dag 1: Middag aankomst in Tortuguero, het dorp verkennen, wandelen over het strand en lekker relaxt eten in het dorpje. 
  • Dag 2: Begin met een lekker ontbijt in het dorp van Tortuguero. Na het ontbijt kan je het National Park verkennen of een wandeling maken naar het uitzichtpunt Sendero Cerro Tortuguero. Tijd voor de lunch en een lekkere middag relaxen. Als je wat eerder gaat dineren, heb je nog tijd voor een Night Walk waarin je slangen, spinnen en luiaards hoopt te spotten!
  • Dag 3: Start vroeg met een boottocht in de ochtend. Hierna ga je lekker ontbijten in het dorp, waarna je je spullen pakt en de boot pakt naar La Pavona. 

Heb je langer de tijd of wil je rustiger aan doen? Overweeg dan je verblijf met één of twee dagen te verlengen.

Restaurants in het dorp van Tortuguero

Tortuguero is niet groot, maar je hebt voldoende keuze uit restaurants! 

  • El Patio – dit restaurant biedt een ontspannen sfeer en een menu met zowel internationale als lokale gerechten. Het is niet superluxe maar vooral heel gezellig en lekker.
  • Budda Cafe – gezellig café aan de waterkant met een ontspannen sfeer. Je kan hier terecht voor Italiaanse, internationale en Costa Ricaanse gerechten. Tip: ga hierheen om te ontbijten of lunchen, zodat je van het uitzicht kan genieten!
  • Mi Niño – je kan hier terecht van ontbijt tot diner, met lokale gerechten voor een goede prijs in het hartje van Tortuguero. 
  • Dorling Bakery – perfect voor een lekker ontbijt, een kop koffie of een taartje. Ook hier heb je uitzicht op het water, superleuk.

Andere aanbevelingen, die we helaas zelf niet hebben bezocht zijn Taylor’s Place (fusion cooking, wat luxer), Soda Dona (lokale gerechten), Soda D’Leite (lokale gerechten) en La Casona (lokale gerechten)

Soda’s zijn de lokale restaurants waar je voor een erg goedkope prijs lokaal kan eten. Ideaal voor de local experience of als je reist met minder budget.

Accommodaties in Tortuguero

Voor al onze locaties in Costa Rica hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar de accommodaties. We kozen eigenlijk altijd uit een budget, middenklasse en luxe optie. Zo konden we tijdens onze reis variëren per bestemming. Hieronder delen we de favorieten van onze shortlist Tortuguero + links van Booking.com. 

Belangrijk: wanneer je kijkt voor een accommodatie in Tortuguero, heb je twee opties:

  1. Verblijven in het dorp
  2. Verblijven in een luxe lodge

De lodges liggen vaak niet op het ‘hoofdeiland’ waar het dorp van Tortuguero ligt. Dit betekent dat je dan met een boot of watertaxi naar het dorp toe moet. Of je moet een lodge kiezen met restaurant erbij, dan kan je hier natuurlijk ‘s avonds terecht. Wij kozen voor een verblijf in het dorp, om wat meer bewegingsvrijheid te hebben. De accommodaties zijn hier echter vaak wat minder luxe dan buiten het dorp.

Als jij boekt via onze links, krijgen wij een kleine bijdrage zónder dat het jou wat extra’s kost. Wij worden hier heel blij van, zo kunnen wij weer meer op reis, dus bij deze: bedankt!

$ – Hostal y Cabinas Tortuguero

Hostal y Cabinas Tortuguero is een goed gewaardeerde accommodatie in Tortuguero, Costa Rica. De accommodatie ligt vlakbij het National Park, op loopafstand van het dorp en krijgt een 8,0 op Booking. Volgens de reviews is het personeel vriendelijk en behulpzaam en hangt er een ontspannen, gastvrije sfeer.

$ – Casa Turtle Bogue

Wij verbleven in Casa Turtle Bogue. Een prachtige locatie met uitzicht op zee, maar qua accommodatie ietwat gedateerd en klein, vonden wij zelf. Qua prijs valt het wellicht in het tussensegment, maar wij zouden de accommodatie toch onder budget scharen gezien de beschikbare ruimte en het feit dat het allemaal niet super modern of nieuw is. Desondanks krijgt het hotel een 8,3 beoordeling op Booking en is het zéker geen straf om op een plek met dit uitzicht te verblijven!

$$ – Mawamba Lodge

Meer budget? Kies dan voor de Mawamba Lodge, één van de weinige lodges die wel op het ‘hoofdeiland’ ligt. Hier geniet je van een zwembad, ruime kamers en ‘s ochtends een lekker ontbijtje. Er zijn een restaurant en bar bij de lodge en er zijn zelfs all-inclusive opties. Een heerlijke optie voor iedereen die zorgeloos wil genieten in Tortuguero.

$$$ – Tortuga Lodge & Gardens

Tortuga Lodge & Gardens is de meest luxe accommodatie die wij hebben kunnen vinden in Tortuguero. Deze lodge ligt dus niet op het hoofdeiland, maar wel op een prachtige locatie. De moderne kamers, privéterrassen en het buitenzwembad, restaurant en bar zit je hier heerlijk. Met een beoordeling van 9,2 op Booking.com kun je bovendien ook rekenen op uitstekende service.

Praktische tips voor Tortuguero
  • Beste reistijd: De beste tijd om Tortuguero te bezoeken is tussen februari en april of tussen augustus en oktober, wanneer het weer relatief droog is en de kans groot is om schildpadden te zien. Ook in november/december is het oké om te bezoeken, dit is het einde van het regenseizoen. Pin jezelf niet vast op het schildpaddenseizoen, ook daarbuiten is er voldoende te beleven!
  • Bereikbaarheid: Houd rekening met de reistijd naar en van Tortuguero, reserveer vooraf de boot via je accommodatie indien mogelijk. Het duurt even om er te komen, maar dan heb je ook wat!
  • Neem cash mee: Niet overal in Tortuguero kan je met creditcard betalen en er is geen pinautomaat. Neem voldoende cash mee om verrssingen te voorkomen.
  • Verplichte gidsen: In het nationale park zijn gidsen verplicht voor bepaalde activiteiten, zoals de nachtelijke schildpaddentours. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook om de dieren te beschermen. Wij adviseren Brandon als gids, we hebben supergoede ervaringen met hem!
Vragen? Meer tips?

Benieuwd naar al onze Costa Rica avonturen? Check dan zeker onze andere blogs op deze website en vergeet onze social media natuurlijk niet. Volg je ons al op Facebook en Instagram

Prangende vragen over Tortuguero? Stuur ons gerust een berichtje via de socials of reageer op deze post via het reactieformulier hieronder!

Ook leuk voor jou:

Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *